6-11-2019 – EP Release

AMSTERDAM – Op 6 november 2019 komt de EP ‘Afile’ (nl: Zelfs) van Lucette van den Berg en Alan Bern uit. Deze EP bevat liedjes die geschreven zijn op basis van gedichten van vier verschillende Jiddische dichteressen uit de periode 1920-1970.
Ieder nummer heeft een uniek karakter en muziekstijl passend bij het gevoel van het gedicht. Alan en Lucette tonen op deze EP hun brede muzikale interesse. Zo zijn er referenties naar Bach, de romantiek van Straus, een Hollywood tango en Klezmer terug te horen op deze EP.
Alan Bern heeft al met zijn eerdere werk voor Itzhak Perlman en de klezmer groep ‘Brave Old World’ laten horen dat hij met de traditie als basis een vernieuwer is. Op deze EP heeft hij de traditionele stijl volledig laten gaan, maar toch klinkt in zijn composities de typerende “Neshome” (de melancholische ziel) door die zo kenmerkend is voor Jiddische muziek.
Lucette van den Berg is de vertolkster van het moderne Jiddische lied. Na haar debuut in de Jiddische wereld in 2005 en het uitbrengen van nieuw werk van Beyle Schaechte -Gottesman in 2007 is Lucette begonnen met componeren van nieuw werk. Eerst samen met Alan Bern en later met Mikhoel Felsenbaum en tegenwoordig zelfstandig.
Op deze EP zijn de vocale talenten en het grote bereik van Lucette van den Berg goed te horen. Bij alle composities heeft Alan Bern dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de stem en poëtische kracht van Lucette.

1: Ikh Shtey In Der Mitogtsayt – Rokhl Korn
… De piano intro van Alan zuigt je in dit lied over een vrouw in de middag van haar leven, die zo rijp als het koren op het veld klaar is om geplukt te worden…

2: In Shpurn Fun Libshaft – Rivke Basman
..Als we de voetstappen van onze liefde volgen dan kunnen we bergen beklimmen en zeeën bedwingen en kunnen we ons verliezen tot het einde van de wereld..

3: Afile – Rachel Fishman
..Zelfs de wolken zijn niet zo dorstig als ik. Zelfs de wolken zijn niet zo vochtig als mijn wimpers. Zelfs de regen verstoort mijn dromen niet zoals jij. Ja, Ik ben wakker …

4: Der Ershter Frilingstog – Sara Reisen
.. De lente kwam vragen naar jou mijn liefste. Ze was verbaasd je niet te zien. Ik wist niet wat te antwoorden…

Zang: Lucette van den Berg
Piano: Alan Bern
Klarinet: Christian Dawid
Accordeon: Sanne Möricke

Deze EP is een moderne Joodse variant op de liederencyclus van Schuman, “Frauen, Lieben und Leben” Vanaf 6 november is deze te beluisteren via alle digitale media.


Geplaatst

in

Tags:

nl_NLNederlands